NMM: Klas van '45

De eerste schoolklas test de ruimtes van  Klas van '45

De eerste schoolklas test de ruimtes van Klas van '45

Half december 2014 opent het nieuwe Nationaal Militair Museum op voormalig militaire luchthaven Soesterberg. Naast games, animaties en een bijzondere 360 graden film hebben we het afgelopen jaar ook gewerkt aan een ‘historische beleving’: Klas van '45. 

De museumdocenten in het leslokaal van de  Klas van '45

De museumdocenten in het leslokaal van de Klas van '45

Centraal in het programma staat een schoollokaal uit 1945, hierboven op de foto te zien, met daaromheen vijf bijzondere ruimtes, waaronder een bunker op de Grebbeberg, de binnenzijde van een bommenwerper en een barak in Kamp Amersfoort. In elke ruimte draait een motion-graphic film waarin een kind vertelt over haar of zijn jeugd in de Tweede Wereldoorlog.

De beleving is gebouwd voor schoolkinderen uit groep 7 en 8, en neemt ze mee van het begin van de oorlog in 1940 tot bevrijding in 1945. Na afloop verzamelen de kinderen zich in het klaslokaal voor een documentaire met de vijf mensen wier verhalen aan de basis staan van Klas van '45. Gedurende de beleving worden de schoolklassen begeleid door museumdocenten van het NMM.

Het museum is nog niet open, de komende weken staan in het teken van testen en verbeteren. Vandaag heeft de eerste schoolklas de Klas van '45 getest. De kinderen hebben de beleving doorlopen en last-minute feedback gegeven. Dus nog één aanpassingsronde voor de opening volgende maand...