Containerballet in Rotterdamse Haven

Dit voorjaar is APM Terminals Maasvlakte 2 geopend. 's Werelds eerste volledig geautomatiseerde containerterminal. Om de nieuwe technieken onder de aandacht te brengen heeft Bind een bijzonder concept bedacht voor de opening: een combinatie van choreografie en film met de terminal in de hoofdrol. Shosho heeft, met veel plezier en gepuzzel, de animaties verzorgd.

Fragmenten uit het openingsevenement

Vanuit een drijvend theater in de haven hebben bezoekers uitzicht op een complexe choreografie van grondvoertuigen en kranen, die zestien containers—voorzien van beeldschermen—over de kade bewegen. Door de containers te verplaatsen en stapelen ontstaan steeds wisselende vormen waarbij de animaties van scherm naar scherm lijken te vloeien.

Achter dit effect gaat complexe techniek schuil. Om de voertuigen en kranen te bedienen werd gebruik gemaakt van de sturingssoftware van APM Terminals zelf. Tracking-systemen van ondermeer Blacktrax in combinatie met D3 software zorgen voor de correcte mapping van de beelden op de containers. De schermen en video-techniek is verzorgd door Jurlights.

Hoewel er zestien schermen te zien zijn op de kade, hebben we de animaties opgezet als één film op een virtueel scherm ter grootte van de gehele kade (150 meter breed en 20 meter hoog) met een resolutie van 10K. De video-server selecteert tijdens de voorstelling het juiste deel en stuurt dit naar de betreffende container. 

Omdat de haven al in gebruik was en de mogelijkheden tot testen beperkt waren hebben we een 3D animatie van de voorstelling gemaakt, gebaseerd op de choreografie data, als referentie.